Hoeveel katoen ligt er in jouw kledingkast? In ieder geval je spijkerbroeken en t-shirts, en meestal ook je ondergoed en sokken. Enig idee hoeveel daarvan biologisch is? Wat is het verschil met gewoon katoen? In deze blog het antwoord. Katoen is eigenlijk de zaadpluis van de katoenplant en wordt al eeuwen gebruikt voor kleding. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat 12.000 voor Chr. de Egyptenaren al katoen gebruikten! En niet zonder reden. Katoen is relatief gemakkelijk te verwerken, is sterk en vochtregulerend. Momenteel wordt 40% van alle kleding ter wereld van katoen gemaakt. Nog maar een fractie daarvan is biologisch geteeld katoen.
Wat is het verschil?
Het belangrijkste verschil tussen biologisch katoen en normaal katoen is de wijze waarop het geteeld wordt, en dan vooral het gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en ontbladeringsmiddelen. De katoenplant is namelijk erg gevoelig voor schimmels en bacteriën. Om deze ziekteverwekkers te weren gebruiken katoenboeren veelvuldig pesticides.
Vanzelfsprekend heeft dat een enorme impact op mens en milieu. Het bodemleven raakt ernstig verstoort, waardoor de grond erodeert en snel uitgeput raakt. Mensen die in de katoenteelt werken komen in contact met de bestrijdingsmiddelen en ontwikkelen allergieën. Hele gezinnen verblijven vlak bij de velden en kinderen helpen mee met de pluk om zo het gezin van inkomen te voorzien. Met alle gezondheidsrisico’s van dien.
Hoe zit het bij biologisch katoen?
Bij biologisch teelt mag de teler geen gebruik maken van chemische middelen. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Omdat katoen zo gevoelig is voor ziektes is het essentieel dat ze rassen kiezen die passen bij de grondsoort en het klimaat ter plekke.
Biologische teelt draait om het verkrijgen van een goed eco-systeem en om preventie van ziekte (in plaats van de bestrijding ervan) door te zorgen voor diversiteit aan plantmateriaal, wisselteelt en het gebruik van natuurlijke pesticiden (zoals knoflook). Ook gebruiken biologische boeren andere gewassen bij de katoenplanten die een beschermende werking hebben, zogenoemde ‘trap crops’.
Waarom kies je voor biologisch?
Eigenlijk spreekt dat voor zich. Kijk naar de milieu-effecten: een vitalere bodem en daardoor een beter gebalanceerd eco-systeem. Daardoor is de kans op plantinfecties lager. Voeg daarbij de menselijke aspecten: de boeren en de arbeiders zijn beter af doordat ze niet worden blootgesteld aan giftige middelen. Gifstoffen die bovendien de grond en het grond- en drinkwater niet vervuilen. Tel uit je winst!
bronnen:
- -wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Katoen)
- -textielwarenkast Grondstoffen voor textiel gisteren, vandaag en morgen ISBN 978-90-70962-00-5 (http://www.materialsense.com/content/boek-textielwarenkast-grondstoffen-voor-textiel-gisteren-vandaag-en-morgen)
- -http://www.organiccotton.org/
- -De slag om de klerewereld (http://www.vpro.nl/buitenland/programmas/slag-om-de-klerewereld.html)