Hoe maak je je sportvereniging duurzaam?
Niet alleen de retail kan een stuk duurzamer worden, maar ook bij sportverenigingen is er nog een wereld te winnen!
Met twee voetballende dochters bij voetbalvereniging ONT uit Opeinde ben ik natuurlijk zeer betrokken bij deze club. Combineer ik mijn passie voor duurzaamheid met een voetbalvereniging met ambitie, dan is een commissie duurzaamheid al snel het resultaat. Doel: geld besparen, groener bezig zijn en alle betrokkenen bij deze vereniging laten zien dat het anders en beter (lees ‘groener’) kan.
Uitdaging
Veel sportverenigingen staan voor grote uitdagingen: ze kampen met een dalend ledenaantal en dat betekent minder lidmaatschapsgeld en minder sponsorgeld, terwijl de lasten gelijk blijven of zelfs stijgen. Hoe zorg je als vereniging dat je weer meer leden trekt, je onderscheidt van concurrerende clubs en je ‘kop boven het maaiveld’ of in dit geval voetbalveld uitsteekt en opvalt?
Groen
Ook in ons dorp kampte de voetbalvereniging met dit probleem. En ze koos voor een unieke aanpak: het werd letterlijk een groene vereniging. Samen met een aantal andere enthousiastelingen ben ik betrokken geraakt bij initiatief. En zijn we bezig met een aantal mooie projecten om beter en bewuster met mensen (People), materialen (Planet) en rendement (Profit)om te gaan. Werken aan een gezonde sportvereniging om zo sponsoren en alle overige stakeholders te laten zien dat het anders en duurzamer kan (en moet).
Hoe doe je dat, een sportvereniging vergroenen? Dit zijn een aantal projecten waar we mee bezig zijn:
- Er zijn 154 zonnepanelen geplaatst op de daken van het verenigingsgebouw, zodat ze volledig zelfvoorzienend zijn qua elektra.
- Afvalscheiding: wekelijks worden er zo’n 450 bekers gebruikt om de voetballers in de rust van drinken te voorzien en ouders, leiders en andere belangstellenden van liters koffie (in bekers). Goede afvalscheiding bespaart geld en de bekers zijn prima recyclebaar.
- Energie besparen door tijdschakelaars op de biertap, de koelkasten en computers.
- Aanbrengen van ledverlichting en bewegingssensoren op de verlichting.
- Duurzaam inkopen (de vereniging heeft het Fair Trade-certificaat).
- Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen de kans bij de voetbalclub werkervaring en sociale vaardigheden op te doen.
- Een gezonde kantine, waarbij ze steeds meer gezonde snacks aanbieden.
En voor de komende tijd staan nog allerlei projecten op stapel.
Resultaat
En wat levert dit de vereniging nu op? Of het ligt aan de vergroening valt niet hard te maken, maar het feit is dat deze voetbalvereniging de afgelopen jaren flink gegroeid is en dat er steeds meer ouders en kinderen bewust kiezen om hier te gaan voetballen, zelfs als het niet de dichtstbijzijnde voetbalclub is.
En dát vind ik het allermooiste compliment! Duurzaamheid loont, dat zie je hier.
Een pluim voor alle hardwerkende vrijwilligers die elke dag bezig zijn om van ‘onze club’ een nog mooiere voetbalvereniging te maken.
Ik ben blij dat ik van deze voetbalfamilie deel mag uitmaken en mijn ‘duurzame’ steentje mag bijdragen!