Bij hennep denken veel mensen direct aan softdrugs. Natuurlijk tref je hennep onder allerlei exotische namen aan in koffieshops. Maar hennep is oneindig veelzijdiger dan dat. Er wordt zelfs gezegd dat je van hennep wel 50.000 dingen van kan maken. Henry Ford bouwde er bijvoorbeeld in 1900 al een carrosserie voor auto’s van. Hij reed op ook hennepolie. Papier van hennep blijft veel langer goed dan gewoon papier. De Gutenbergbijbel uit 1450 is ervan gemaakt en ziet er nog als nieuw uit. Maar in deze blog ga ik het natuurlijk hebben over kleding.

Kleding van hennep

In China werd 4500 jaar geleden al hennep voor kleding gebruikt. Van de bast van de plant kun je garen spinnen. Het is een lange vezel die een stevige stof oplevert, geschikt voor broeken (jeans) en werkkleding. Hennepstof kreukt minder dan linnen en is gemakkelijk te verven. Het neemt ook meer vocht op dan katoen en draagt erg comfortabel (weet ik uit eigen ervaring).

Ondergang van hennep …

In de tijd dat Ford zijn hennepauto bouwde was het een veel gebruikte grondstof: touw, zeildoek, olie, zeep en een hoop ander zaken, zoals kleding. Het punt was dat het nogal bewerkelijk is om van hennep kleding te maken. Zeker in de tijd voor de mechanisatie van de landbouw. Katoen en jute waren veel goedkoper en makkelijker te bewerken. De doodklap kwam toen de VS in 1937 een verbod instelde op het verbouwen van hennep, mede onder invloed van de olieindustrie.

Na WOII werden meer en meer synthetische stoffen gebruikt, waardoor hennep nog meer in de vergetelheid raakte. In Nederland valt de plant sinds 1928 onder de Opiumwet, waardoor het telen ervan lastig werd.

… en wederopstanding

Sinds 1989 is het verbouwen en telen van hennep via de EU geregeld. Er wordt (eindelijk) onderscheid gemaakt tussen teelt voor de zaden en vezel of voor gebruik als softdrug. In de vezelvariant zit namelijk geen THC, het bestanddeel waar canabisrokers high van worden. Deze hennepsoort kan dus niet worden gebruikt in de softdrugindustrie.

Hennep is Duurzaam met een hoofdletter

De vraag naar duurzame grondstoffen voor kleding stijgt. En hennep heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van katoen:

  • Er is geen pesticides nodig (katoen is daarentegen grootverbruiker)
  • Hennep groeit gemakkelijk op veel plekken op de wereld. Zo lang er maar een gematigd klimaat is.
  • Bij hennepteelt is veel minder water nodig dan voor katoen
  • Je kunt hennep zonder gebruik van kunstmest verbouwen
  • Hennep geeft een goede bodemstructuur

Al deze voordelen, in combinatie met de aangepaste regelgeving, zorgen ervoor dat hennep gestaag weer zijn intrede doet als uitstekend duurzaam alternatief voor katoen.

Bronnen

  • textielwarenkast Grondstoffen voor textiel gisteren, vandaag en morgen ISBN 978-90-70962-00-5
  • http://wetenschap.infonu.nl/diversen/99450-hennep-een-multifunctionele-grondstof.html
  • Hennep in Europa, Dr Robert van Loo, Plant Breeding, WageningenUR (https://www.wageningenur.nl/upload_mm/9/6/8/3dea0961-4cc1-4745-bbc6-c52d1f138e4b_HennepinEuropa.pdf)
Share This